2015. január 31., szombat

Egy birodalom bukása - honlap

2014-ben is elindult a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteményének levelezőpályázata, ahogy minden évben, ez sorrendben a 13. Most nem írtam minden fordulóhoz külön bejegyzést, s kivételesen nem lustaságból, hanem mert ebben a szezonban nem készült olyan sok grafikai anyag, mint az előző években. A téma most a késő római időkbe kalauzol el minket, a Római Birodalom meggyengüléséről és felbomlásáról szólnak a feladatok, a beküldendő pályamű pedig egy opus sectile, azaz márványberakással készült mozaik, természetesen nem eredeti technikával elkészítve :) A különbség a mozaik és az opus sectile között, hogy míg az előbbi egyforma, szabályos alakú apró építőkövekből áll, addig az opus sectile nagyobb, formára faragott darabkákból épül fel, a különböző elemek nem cserélhetők fel egymással. Egy kiváló, de sajnos nem saját példa: ha a mozaik legó, akkor az opus sectile puzzle :)

Ókori római mozaik, Izrael, i. sz. 3. sz.

Római opus sectile, Musei Capitolini, i. sz. 4. sz.

A kerettörténet főszereplője pedig végre egy lány, Alexandra, aki az opus sectilékről írja a szakdolgozatát, s nyer egy egyetemi ösztöndíjat Rómába. Váratlanul útitársat is kap, a tanszékről egy fiatal tanársegéd, Szilárd kíséri el. Ő segít neki a eligazodni a múzeumok és könyvtárak útvesztőiben, s hm... ki tudja, még miben? Még az is lehet, hogy gyengéd érzelmeket táplál a lány iránt? :) 

A honlap a kutatás témájához kapcsolódva egy könyvtárat ábrázol, pontosabban egy íróasztalt, ahol Alexandra szokott dolgozni a témáján. A fordulók az ő laptopjáról nyithatók meg, a különböző menüket pedig az asztalára pakolt tárgyakra, cetlikre kattintva érhetjük el, s a fiókok is rejthetnek érdekes információkat! :)

Főoldal

Bemutatkozás

Letölthető feladatlapok

Üzenőfal

A beloldalon kicsit közelebbről is szemügyre vehetjük Szandra laptopját, ugyanis itt bontakozik ki a cselekmény a különböző üzenetekből, e-mailekből és SMS-ekből, melyeket a lány vált Szilárddal, a barátnőjével, Vikivel, és egy kedves olasz fiúval, akit Rómában ismer meg. Igen, ez egy szerelmi háromszögnek ígérkezik... :) Ezenkívül itt nézhetünk videókat és képeket sok-sok opus sectiléről és miegymásról, amik a fordulók feladataihoz nyújtanak támpontot.


A honlapot itt tudjátok teljes valójában megnézni: Egy birodalom bukása.

A kerettörténetről és a hozzájuk kapcsolódó illusztrációkról majd még legközelebb írok bővebben!

Alexandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése